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Regulation of the Amino Acid and Fatty Acid Contents of Baker's Yeast to Improve its Nutritional Value for the Population Growth of the Rotifer Brachionus plicatilis


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Title: Regulation of the Amino Acid and Fatty Acid Contents of Baker's Yeast to Improve its Nutritional Value for the Population Growth of the Rotifer Brachionus plicatilis
Other Titles: 培養液組成がパン酵母のシオミズツボワムシに対する栄養価値に及ぼす影響
Authors: Satuito, Cyril Glenn / Hirayama, Kazutsugu
Authors (alternative): サトイト, C. G. / 平山, 和次
Issue Date: Mar-1991
Publisher: 長崎大学水産学部
Citation: 長崎大学水産学部研究報告, v.69, pp.13-20; 1991
Abstract: We reared baker's yeast in growth media of varying compositions and tested the nutritional values of the produced yeasts for the population growth of the rotifer Brachionus plicatilis. Amino acid and fatty acid contents of these yeasts were also analyzed. The type of growth medium influenced the amino acid contents of the yeast cells. Increase in amino acid contents of the yeast resulted in improved growth of the rotifer. The fatty acid composition of yeast was also influenced by the growth medium. Growth of the rotifer fed with the yeast reared in squid liver oil enriched growth medium was improved in the same way as when the lipid was supplemented directly in the food suspension. / パン酵母のシオミズツボワムシ(以下ワムシと略記)に対する栄養価値をその培養組成を改良することによって改善できるかどうか調べた。パン酵母を各種培養液で培養し,生産された酵母をそれぞれワムシに与え,ワムシの増殖を比較した。また,生産された酵母のアミノ酸組成及び脂肪酸組成の面からも培養液の影響を検討した。窒素源としてMayer氏培養液にアミノ酸を加えパン酵母を培養しても,生産された酵母の全アミノ酸含量を増加させることができなかった。しかし,有機栄養源を多量に含む培養液でパン酵母を培養した場合,全アミノ酸含量が他の培養液で培養した場合に比べて10%程度高い酵母を作ることができた。それをワムシに与えたところ,ワムシの増殖は他の酵母に比べて2倍もよかった。一方,イカ肝油を加えた培養液でパン酵母を培養した場合,ω3高度不飽和脂肪酸を含む酵母が生産され,そのパン酵母でワムシを飼育したところ,イカ肝油をワムシ飼育水に直接添加したときとほぼ同様な添加効果を示し,その増殖は対照と比べ改善された。
Keywords: baker's yeast / rotifer / nutritional improvement / yeast growth medium / amino acid / fatty acid
URI: http://hdl.handle.net/10069/29882
ISSN: 05471427
Type: Departmental Bulletin Paper
Text Version: publisher
Appears in Collections:第69号

Citable URI : http://hdl.handle.net/10069/29882

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