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有明海の海泥におけるウェルシュ菌の検出-1 : 海泥試料からのウェルシュ菌の新検出法


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タイトル: 有明海の海泥におけるウェルシュ菌の検出-1 : 海泥試料からのウェルシュ菌の新検出法
その他のタイトル: Detection of Clostridium perfringens in Sea Mud of Ariake Sea―I A New Method for Detection of Clostridium perfringens in Sea-Mud Specimens
著者: 谷口, 忠敬
著者(別表記) : Taniguti, Tadataka
発行日: 1976年 8月
出版者: 長崎大学水産学部
引用: 長崎大学水産学部研究報告, v.41, pp.9-14; 1976
抄録: A new medium (KNP medium) was prepared to detect Clostridium perfringens in sea-mud specimens, and a new method for detection of the organisms was established using the new medium. KNP medium was prepared by modifying LAS medium as described below. i ) Kanamycin was added in addition to neomycin and polymyxin which were already in LAS medium. ii) The pH (7.0 to 7.1) was altered to 6.0, and iii) 0.2g of dried ground meat was added to 10ml of the medium in order to elongate the viable period of the cultures. The method for preparation of KNP medium is described in the footnote of Fig.2. The method for detection of C. perfringens in sea-mud specimens using KNP medium is shown in Fig.2. The average detection rate of C. perfringens in the KNP-positive cultures was 68%. Of the isolates which were positive in both KNP enrichment and egg yolk CW agar isolate cultures, 92% was C. perfringens. KNP medium was applicable to unheated specimens, but not to heated (100℃, 15min.) specimens. / 海泥試料からウェルシュ菌を検出するために新培地を作成し,検出法を設定した。1) 魚介類および食品からのウェルシュ菌の検出に使用されるLAS培地に対し,"i) 添加抗生物質としてLAS培地中に含まれるネオマイシン,ポリミキシンBの外に更にカナマイシンを加える。ii) 培地pH7.0~7.1を6.0にする。iii) 増菌培養後の菌株の保存性を高めるために肉カス0.2g/10mlを添加する"。の3点を改変し,新培地(KNP培地)とした。2) KNP培地に海泥試料を接種し,45℃で選択的に増菌培養後,卵黄加CW寒天平板培地37℃で分離培養する方法によって海泥試料からのウェルシュ菌の検出が容易となった。KNP陽性培養からのウェルシュ菌の検出率は平均68%であった。3) KNP培地は無加熱海泥試料からのウェルシュ菌の増菌に適したが,加熱処理試料に対しては不適であった。
URI: http://hdl.handle.net/10069/30720
ISSN: 05471427
資料タイプ: Departmental Bulletin Paper
原稿種類: publisher
出現コレクション:第41号

引用URI : http://hdl.handle.net/10069/30720

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