DSpace university logo mark
Advanced Search
Japanese | English 

NAOSITE : Nagasaki University's Academic Output SITE > Faculty of Fisheries > Bulletin > Bulletin of the Faculty of Fisheries > 第7号 >

魚類呼吸の生理学的研究-1 : 致死酸素圧と酸素消費量に及ぼす水温・塩分の影響


File Description SizeFormat
suisan07_127.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open

Title: 魚類呼吸の生理学的研究-1 : 致死酸素圧と酸素消費量に及ぼす水温・塩分の影響
Other Titles: Physiological Studies on the Fish-respiration―I Influence of Temperature and Salinity on Lethal Oxygen-pressure and -conssumption.
Authors: 田村, 修 / 兵頭, 正員 / 藤木, 哲夫 / 高原, 正博
Authors (alternative): Tamura, Osamu / Hyodo, Masakazu / Fuziki, Tetsuo / Takahara, Masahiro
Issue Date: 31-Oct-1958
Publisher: 長崎大学水産学部
Citation: 長崎大学水産学部研究報告, v.7, pp.127-143; 1959
Abstract: We examined the relationships of temperature, salinity, NH₃-N and adaptation in medium between lethal oxygen-pressure (cc/L), oxygen-consumption (cc/L・ kg. h) and surviving time of fishes in bottles making water-tight. The materials used were 5 speeies of marine and 5 species of fresh-water fishes. The results are as follows. 1. The temperature of medium varies proportionally to the lethal oxygen-pressure and the oxygenconsumption, but it varies nearly in inverse ratio to the surviving time. 2. In the experiment of salinity to fresh-water fishes at normal temperature, the lethal oxygenpressure and the oxygen-consumption are in several cases commonly minimum at about the salinity equivalent to the osmotic pressure of the fishes. In the medium about the half salinity of sea-water, the both values show often the maximum. 3. In the experiment of N-content in medium at normal temperature, the both values show the minimum in the water of O ppm of N on two species, of 10 ppm of N on other two species. 4. The respiratory ability of fishes may be determined by the relations between the lethal oxygenpressure, the oxygen-consumption and the surviving time. / 1956年4月より1958年2月にかけて海産魚5種淡水魚5種を材料魚として体重・尾数・水温・塩分・窒素・炭酸ガス等が,密封瓶中で酸素消費量・致死時残存酸素量・生存時間に及ぼす影響等を試験した.その結果は次の通りである. 体重と酸素消費量1.(cc/L、kg,h)は逆比する。尾数も酸素消費量に影響する様である。2.環境水の水温上昇に伴い致死時残存酸素量も略々比例的に増加する。3.水温及び塩分の呼吸に及す影響力は馴化(又は順応)によつて或る限度まで小さくすることが出来る。従つて魚類の適温は変化し得る。4.塩分の呼吸に及ぼす影響は少くも常温でドジヨウ・ヒブナに於て致死時残存酸素・酸素消費量・生存時間に現はれ,塩分増大に伴い前2者は比例的に増減するが,唯或限度以上の高鹹水では前2者は比例したり逆比例したりする。5.比重(D)13~15(1.Ol3~1 .Ol5)では致死時残存酸素・酸素消費量とも最大点に達し,それ以上の比重では再び下降する。しかしウナギにはこの最大点は見られなかつた。 6.低温では2者の最大点は見られなかつた。7.アンモニア態窒素の呼吸に及す影響を見たが,マダイでは致死時酸素・酸素消費量は10PPmで極小を示し,サバフグではOppmで極小を示した。8.炭酸ガスを飽和させた環境水は著しく未利用酸素を多くする。9.或限界内では初期溶存酸素は酸素消費量に影響を及ぼさない。10.ドジヨウでは酸素利用率は致死時酸素圧に比例するが,酸素1飽和度(致死時)には比例しない.ll.致死時残存酸素量・酸素消費量・生存時間の3者を測定する事によつて,少くも淡水魚の最適塩分を知る事が出来ると推定される.推定されたドジヨウ,ヒブナの最適塩分は比重1.0065~1.OO8512.致死時残存酸素量と酸素消費量とが極小を示す点は,呼最吸適上の塩分の点と推定さでれあるっ.た。13.此の3者の中何れか2者を測定する事によつて,大凡魚類の呼吸能力を比較する事が出来よう.
URI: http://hdl.handle.net/10069/31904
ISSN: 05471427
Type: Departmental Bulletin Paper
Text Version: publisher
Appears in Collections:第7号

Citable URI : http://hdl.handle.net/10069/31904

All items in NAOSITE are protected by copyright, with all rights reserved.

 

Valid XHTML 1.0! Copyright © 2006-2015 Nagasaki University Library - Feedback Powerd by DSpace