DSpace university logo mark
詳細検索
Japanese | English 

NAOSITE : Nagasaki University's Academic Output SITE > 120 熱帯医学研究所 > 120 紀要 > 熱帯医学 > 第18巻 第1号 >

Plasmodium gallinaceumのin vitroにおける鞭毛放出,exflagellation,に及ぼす温度および炭酸ガス圧の影響


ファイル 記述 サイズフォーマット
tm18_01_04_t.pdf501.56 kBAdobe PDF本文ファイル

タイトル: Plasmodium gallinaceumのin vitroにおける鞭毛放出,exflagellation,に及ぼす温度および炭酸ガス圧の影響
その他のタイトル: Influence of temperature and carbon dioxide gas pressure upon exflagellation of Plasmodium gallinaceum
著者: 山口, 英子 / 中林, 敏夫
著者(別表記) : Yamaguchi, Eiko / Nakabayashi, Toshio
発行日: 1976年 3月30日
出版者: 長崎大学熱帯医学研究所 / Institute of Tropical Medicine, Nagasaki University
引用: 熱帯医学 Tropical medicine 18(1). p45-48, 1976
抄録: Examination was made on the influence of temperature and carbon dioxide gas pressure upon exflagellation of the microgametocytes of Plasmodium gallinaceum by the in vitro method described by Shute et al. (1966). Petri dishes containing wet blood smears taken from an infected chicken were put in a CO_2 incubator of which the inside temperature and gas phase were adjusted in advance to a certain degree. The dishes weretaken out of the incubator, and the smears were immediately dried and stained with Giemsa, after incubated for different durations. Exflagellating parasites were counted in 100 microscopic fields (×400). Results obtained were: The optimum temperature to induce exflagellation was found to be 25~27℃. Exflagellating parasites could be Observed at 20℃. While, 33℃ was found to inhibit the phenomenon. The gas conditions of 95% air- 5% CO_2 and 80% air-20% CO_2 were not thought to give any influence upon in vitro exflagellation of P. gallinaceum. It was found that exflagellation either in vitro or in vivo (in the mid-gut of Aedes aegypti) would take more than 10 minutes to develop.
URI: http://hdl.handle.net/10069/4197
ISSN: 03855643
資料タイプ: Departmental Bulletin Paper
出現コレクション:第18巻 第1号

引用URI : http://hdl.handle.net/10069/4197

このリポジトリに保管されている文献はすべて著作権により保護されています。
印刷やダウンロード等データの複製は、調査研究・教育または学習を目的とする場合に限定されます。

 

Valid XHTML 1.0! Copyright © 2006-2015 長崎大学附属図書館 - お問い合わせ Powerd by DSpace